Δημήτρης Χασάπης
Ομότιμος Καθηγητής Μαθηματικής Εκπαίδευσης, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σπούδασε μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο City University του Λονδίνου. Είναι Διδάκτορας των Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών. Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως εκπαιδευτικός στις σχολές τεχνικής και επαγγελματικής κατάρτισης του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). Το 1994 εκλέχτηκε αρχικά Λέκτορας και στη συνέχεια Επίκουρος Καθηγητής Μαθηματικής Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. στο οποίο ανέπτυξε διδακτικές και ερευνητικές δραστηριότητες μέχρι το 2008. Το 2008 εκλέχτηκε αναπληρωτής και στη συνέχεια Καθηγητής στο Τμήμα Εκπαίδευσης & Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο εργάστηκε μέχρι και το 2016. Σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής του ίδιου Τμήματος. Η ερευνητική και συγγραφική του δραστηριότητα αναπτύχθηκε σε δύο κυρίως άξονες. Στο ρόλο της διαμεσολάβησης των συμβολικών συστημάτων και των τεχνικών εργαλείων στην ιδιοποίηση των μαθηματικών εννοιών και στις ιδεολογικές διαστάσεις της μάθησης και της διδασκαλίας των μαθηματικών. Για τα θέματα αυτά έχει πλήθος δημοσιεύσεων σε ελληνικές και διεθνείς εκδόσεις. Παράλληλα, από το 2005 μέχρι το 2015 εργάστηκε ως Καθηγητής-Σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ το 2015 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας.
Τεύκρος Μιχαηλίδης
O Τεύκρος Μιχαηλίδης κατάγεται από τον Κύπρο. Είναι διδάκτωρ των μαθηματικών του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie. Από το 1981, διδάσκει μαθηματικά στη Μέση Εκπαίδευση.
Στα ενδιαφέροντά του περιλαμβάνονται η ιστορία των θετικών επιστημών, οι εφαρμογές της πληροφορικής στην εκπαίδευση και η χρήση της αφήγησης ως εργαλείου για τη διδασκαλία των μαθηματικών.
Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορούν τα βιβλία του:
-
Μαθηματικά Επίκαιρα – Συνειρμοί διαβάζοντας την εφημερίδα (συλλογή δοκιμίων)
-
Πυθαγόρεια Εγκλήματα (μυθιστόρημα - μεταφρασμένο σε 6 γλώσσες – βραχεία λίστα του περιοδικού Διαβάζω, βραχεία λίστα του περιοδικού Tangentes για τη γαλλική έκδοση)
-
Αχμές, ο γιος του φεγγαριού (μυθιστόρημα - Κρατικό βραβείο μυθιστορήματος Κυπριακής Δημοκρατίας, βραχεία λίστα βραβείου αναγνωστών ΕΚΕΒΙ)
-
Τα τέσσερα χρώματα του καλοκαιριού (μυθιστόρημα, βραχεία λίστα βραβείου αναγνωστών ΕΚΕΒΙ)
-
Ο μέτοικος και η συμμετρία (μυθιστόρημα)
-
Εγκλήματα δημοσιονομικής προσαρμογής (συλλογή διηγημάτων)
-
Σφαιρικά κάτοπτρα επίπεδοι φόνοι (μυθιστόρημα, βραχεία λίστα περιοδικού Κλεψύδρα).
Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα βιβλία του,
-
Μιλώντας στην Άννα για τα μαθηματικά (νεανικό μαθηματικό αφήγημα – βραχεία λίστα βραβείου κοινού Public)
-
Μιλώντας στην Αθηνά για το χάος και την πολυπλοκότητα (νεανικό μαθηματικό αφήγημα σε συνεργασία με τον καθηγητή Τάσο Μπούντη).
Επίσης έχει γράψει εγχειρίδια για τη Μέση Εκπαίδευση, έχει συμμετάσχει σε συλλογικούς τόμους διηγημάτων και έχει μεταφράσει από τα Αγγλικά και τα Γαλλικά 39 βιβλία. Έχει κατά καιρούς συνεργαστεί με πολλές ελληνικές εφημερίδες για θέματα σχετικά με τα μαθηματικά, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Το 2012 παρουσίασε στην ΕΡΤ την εκπομπή «Ο γύρος του κόσμου με 80 βιβλία» (26 επεισόδια) με στόχο την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας σε παιδιά και εφήβους.
Το 2006 η γαλλική κυβέρνηση του απένειμε τον τίτλο του Chevalier dans l’ Ordre des Palmes Académiques.
Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Θαλής+Φίλοι και της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας.
Θεοδόσης Παπανικολάου
Σχολικός σύμβουλος Μαθηματικών Α΄ Δ/νσης Δ.Ε Αθήνας και με ανάθεση στις Διευθύνσεις Δ. Ε Β΄και Δ΄Αθήνας
ΣΠΟΥΔΕΣ
Βασικό πτυχίο: Μαθηματικά – Παν/μιο Αθηνών. Μεταπτυχιακό: Διδακτική και Μεθοδολογία Μαθηματικών – Μαθηματικό τμήμα Αθηνών-Λίαν Καλώς. Επιμόρφωση: 3 εξάμηνα στην Πληροφορική και Προγραμματισμό Η/Υ σε Ελλάδα και Γερμανία (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας-Universität Erlangen Γερμανίας). Ξένες γλώσσες: Γερμανικά Β2,Β3 (Universität Erlangen Γερμανίας) και Αγγλικά (σε επίπεδο Lower)
ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Υπηρέτησα για πολλά έτη σε σχολεία κυρίως της Β΄ Αθήνας και τέσσερα (4) έτη με απόσπαση στο Λύκειο Νυρεμβέργης Γερμανίας. Επίσης αποσπάστηκα για μια τριετία στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (Π.Ι),νυν Ι.Ε.Π, στο τμήμα Μαθηματικών
ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΒΙΒΛΙΩΝ: Μαθηματικά : Ανάλυση-απλά και γενικά θέματα Γ΄Λυκείου,1995
Συμμετοχή στη συγγραφική ομάδα του Π.Ι για τις “οδηγίες της διδακτέας ύλης και της διδασκαλίας των μαθηματικών στο Γυμνάσιο και το Γενικό Λύκειο” 2007-2008 (OEΔΒ-Αθήνα)
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΕ ΠΕΚ: 1ο και 2ο ΠΕΚ Αθήνας (Νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση: 2014-2015)
ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ: Υποδιευθυντής στο 1ο ΓΕΛ Χολαργού Αττικής (2011-2013). Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών στην Α΄Δ/νση Δ.Ε Αθήνας(2013-17)
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Υπεύθυνος για υποστήριξη και επιμέλεια στο πρόγραμμα ΣΕΠΠΕ (Σχολεία_Επιλογής_Πειραματικών_Προγραμμάτων_Εκπαίδευσης) του τέως ΠΙ (Παιδαγωγικό_Ινστιτούτο) και νυν ΙΕΠ (Ινστιτούτο_Εκπαιδευτικής Πολιτικής). Επιστημονικός υπεύθυνος στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για επίβλεψη σε
πειραματικά προγράμματα εκπαίδευσης. Συμμετοχή ως μέλος της επιστημονικής επιτροπής στο Μαθηματικό Εργαστήρι της Β΄Διεύθυνσης Αθήνας με θέμα "μαθηματικά του Λυκείου”. Μέλος οργανωτικής επιτροπής , επι σειρά ετών, συνεδρίων της ΕΜΕ (Ελληνική_Μαθηματική_Εταιρία). Εισηγητής σε πολλά συνέδρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, της ΕΜΕ (Ελληνικής_Μαθηματικής_Εταιρίας) και άλλων επιστημονικών φορέων Διδακτικής μαθηματικών (ΕΝΕΔΙΜ,EΠΕΔΙΜ). Δημοσιεύσεις σε Πρακτικά Πανελλαδικών Συνεδρίων (Μετά απο κρίση). Μέλος του ΕΠΕΣ (Επιστημονικό Εποπτικό Συμβούλιο) του Ζάνειου Πειραματικού Γυμνασίου Πειραιά με την ιδιότητα του σχολικού συμβούλου. Πρόεδρος επί σειρά ετών του 393ου Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου Αθήνας φυσικώς αδυνάτων υποψηφίων πανελλαδικών εξετάσεων και μέλος επιτροπής (συντονιστής) Βαθμολογικού Κέντρου Πανελλαδικών Εξετάσεων
ΣΠΥΡΟΣ ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΣ
Πτυχιούχος Μαθηματικός ΕΚΠΑ και κάτοχος διδακτορικού στη Στατιστική και Μεθοδολογία Ερευνών. Τ. Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών. Τ. Αναπληρωτής Διευθυντής 3ου ΠΕΚ Αθήνας. Επί σειρά ετών Πρόεδρος Βαθμολογικών Κέντρων για Πανελλαδικές Εξετάσεις. Διδασκαλία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο των μαθημάτων «Στατιστική επεξεργασία δεδομένων Ψυχολογικής έρευνας και «Στατιστική Ανάλυση Ψυχολογικών Δεδομένων». Διδασκαλία στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ του μαθήματος «Στατιστική στις Κοινωνικές Επιστήμες, με χρήση Η/Υ». Υπεύθυνος για τη στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων σε μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών ερευνών. Μέλος οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής μεγάλου αριθμού συνεδρίων της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας καθώς και άλλων επιστημονικών φορέων. Μέλος Συντακτικής επιτροπής πολλών περιοδικών (Μαθηματική Επιθεώρηση, Ευκλείδης Α, Ευκλείδης Γ΄ , Ερκυνα κλπ). Διδασκαλία στην Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών, μεταξύ άλλων, των μαθημάτων: «Αξιολόγηση μαθητή» (Έννοια της αξιολόγησης, μορφές, κριτήρια, τεχνικές και τρόποι αξιολόγησης), «Διδακτική των μαθηματικών, «Σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας», «Δειγματικές διδασκαλίες σε επίπεδο εικονικής τάξης» κλπ. Συγγραφή άρθρων δημοσιευμένων σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά καθώς και σε πρακτικά συνεδρίων κατόπιν κρίσης, καθώς και βιβλίων που αναφέρονται στο χώρο της Εκπαίδευσης. Ιδρυτικό μέλος του εργαστηρίου μαθηματικών της Β΄ Αθήνας, το οποίο στοχεύει, μεταξύ άλλων στην ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά γνωστικά και διδακτικά θέματα, την αξιολόγηση του μαθητή καθώς και την αντιμετώπιση δύσκολων διδακτικά καταστάσεων. Επίσης στοχεύει στην προετοιμασία των πάσης φύσεως ενδοσχολικών γραπτών δοκιμασιών καθώς και στην εν γένει προετοιμασία για τη διδασκαλία του μαθήματος στην τάξη. Μέλος της συγγραφικής ομάδας του βιβλίου καθηγητή και του σχολικού βιβλίου Μαθηματικά Α΄ Γυμνασίου. Συντονιστής της ομάδας εκπόνησης Αναλυτικών Προγραμμάτων για τα Μαθηματικά και Οδηγού Καθηγητή για το Νέο Λύκειο, που συγκροτήθηκε από το ΙΕΠ. Τα νέα προγράμματα δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ 162Β/22-1-2015.. Μέλος του Δ.Σ της Πανελλήνιας Παιδαγωγικής Εταιρείας Β/θμιας Εκπ/σης (ΠΑΠΕΔΕ) και ιδρυτικό μέλος του ομίλου Μαθηματικών της ΠΑΠΕΔΕ.
Κεΐσογλου Στέφανος
ΣΠΟΥΔΕΣ: Πτυχιούχος Μαθηματικού τμήματος Αθήνας. Μεταπτυχιακό δίπλωμα σπουδών στην διδακτική των μαθηματικών από το Μαθηματικό τμήμα του Παν/μιου της Αθήνας και Διδακτορικό από το ίδιο Πανεπιστήμιο σχετικό με την παιδαγωγική αξιοποίηση των ΤΠΕ στα Μαθηματικά.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ ΘΕΣΜΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ: Ειδικός γραμματέας του ΔΣ της ΕΜΕ, Τέως Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών στη Β΄ περιφέρεια Αθήνας. Στέλεχος του εργαστηρίου εκπαιδευτικής τεχνολογίας του Παν/μιου της Αθήνας (ΕΕΤ) στα πλαίσια του οποίου έχω συμμετάσχει σε έργα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά σχετικά με την αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση. Ιδρυτικό μέλος του Ομίλου Μαθηματικών της ΠΑΠΕΔΕ. Πρόεδρος της Συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Ευκλείδης Α΄ της ΕΜΕ. Πιστοποιημένος επιμορφωτής Β΄ επιπέδου στην διδακτική αξιοποίηση των ΤΠΕ στη Μαθηματική εκπαίδευση. Τέως πρόεδρος της Επιστημονικής Ένωσης για την Διδακτική των Μαθηματικών
ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ - ΕΡΓΑΣΙΕΣ: Συγγραφέας δύο βιβλίων για την διδακτική των Μαθηματικών και τις μαθηματικές δεξιότητες, ενώ έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικές εκδόσεις (βιβλία και περιοδικά) εργασίες μου για την αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση. Έχω 35 περίπου εισηγήσεις σε Ελληνικά και διεθνή συνέδρια για την διδακτική των Μαθηματικών και της παιδαγωγική αξιοποίηση των ΤΠΕ αλλά και εισηγήσεις σε θέματα σχετικά με την ιστορία των μαθηματικών και την σχέση τους με την τέχνη. Μέλος της ομάδας του ΙΤΥ που συνέγραψε το επιμορφωτικό υλικό τόσο για τα ΚΣΕ όσο και για τα ΠΑΚΕ της ειδικότητας ΠΕ03. Επιπλέον ήμουν μέλος της ομάδας του ΠΙ που συνέγραψε πρόγραμμα επιμόρφωσης και υλικό για την επιμόρφωση Β΄ επιπέδου. Έχω συμμετάσχει στην δημιουργία ψηφιακού υλικού για την εκπαίδευση, συγκεκριμένα για το λογισμικό του Λυκείου ¨Μαθηματικά με το Geogebra¨, για το λογισμικό του Γυμνασίου ¨Μαθηματική Επεξεργασία Δεδομένων¨, πολυμεσικό υλικό για το λογισμικό IQ+ για το Γυμνάσιο, υλικό δραστηριοτήτων για το λογισμικό f.p από τις εκδόσεις Παττάκη, υλικό για το έργο ¨Ρεαλιστικά Μαθηματικά¨ από τις εκδόσεις Καστανιώτη.
Όλγα Ζιρώ
Η ΄Ολγα Ζιρώ είναι Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης του Ε.Κ.Π.Α. Έχει Πτυχίο Γλυπτικής (Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών) και Πτυχίο Zωγραφικής (Accademia di Belle Arti, Brera, Μιλάνο).Είναι Επίτιμη Σχολική Σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καθηγητών Εικαστικών Μαθημάτων. ΄Εχει ιδρύσει την Εταιρεία για την προώθηση της Τέχνης και της Επιστήμης Artspects, ΄Οψεις Τέχνης: www.artspects.com. Αναρτά σε βίντεο τα κινήματα της Τέχνης του 20ού και 21ου αιώνα στο κανάλι της στο Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCffjV2LHKtSDJQEmBDEnHQw
Και στο ιστολόγιο: http://tehnikaiekpaideusi.blogspot.com/΄Εχει κάνει ατομικές εκθέσεις γλυπτικής στην Ελλάδα και στις Η.Π.Α. και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Γλυπτά και ζωγραφικά έργα της υπάρχουν σε συλλογές συλλεκτών.
Διεξάγει σεμινάρια εξ αποστάσεως για την «Ιστορία της Τέχνης» και ειδικά για εκπαιδευτικούς τα «Εργαλεία της Διδακτικής της Ιστορίας της Τέχνης». Έχει συν-γράψει διδακτικά βιβλία που διδάσκονται στη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση:
· Τέχνες και Αρχιτεκτονική. Από την Αναγέννηση ως τον 21ο αιώνα (Πετρίδου Β. και Ζιρώ Ο.), Πανεπιστημιακό σύγγραμμα: https://repository.kallipos.gr/handle/11419/3541
· Ιστορία της Τέχνης, Γ΄Τάξη Ενιαίου Λυκείου: http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-C111/62/475,1796/
· Εικαστικά, Α΄τάξη Ενιαίου Λυκείου.
· Έχει συγγράψει ως εμπειρογνώμων τα Νέα Προγράμματα Σπουδών και τον Οδηγό του Εκπαιδευτικού για τα Εικαστικά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Σχολείο 21ου Αιώνα, 2012-2014).
Ως Σχολική Σύμβουλος Εικαστικών δημιούργησε ψηφιακά projects για τη συμμετοχή των Εκπαιδευτικών Εικαστικών που υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με τις εργασίες των μαθητών τους, με θέματα:
«Δημιουργώ Κάθε Μέρα: Art project 60 ημερών» για το Δημοτικό: http://theartprojectdimotiko.blogspot.com
«Δημιουργώ Κάθε Μέρα: Art project 60 ημερών» για το Γυμνάσιο: http://theartprojectgymnasio.blogspot.com
«Το σημειωματάριο του καλλιτέχνη: Art project 40 ημερών» για το Λύκειο, το Γυμνάσιο και το Δημοτικό: http://theartprojectnotebook.blogspot.gr/
«Ο χώρος στη ζωγραφική σε τρεις διαστάσεις: Art project 90 ημερών» για το Λύκειο, το Γυμνάσιο και το Δημοτικό: http://theartproject3diastaseis.blogspot.gr/
Ανδριανός Ηλίας
Σπούδασα στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστήμιου Ιωάννινων (1973-78). Εργάστηκα στην συνέχεια σε Φροντιστήρια στην Αθήνα . Το 1983 διορίστηκα στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση .Είμαι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στη Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών του τμήματος Μαθηματικών του ΕΚΠΑ. Από τον Ιούνιο του 2004 εργάζομαι στο 2ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών. Από την σχολική χρονιά 2005-06 είμαι συνιδρυτής και έκτοτε συνυπεύθυνος του Πολιτιστικού Προγράμματος «Μαθηματικά και Λογοτεχνία» και στην συνέχεια του ομώνυμου Ομίλου . Η Ιστορία και η Φιλοσοφία των Μαθηματικών, αλλά και γενικότερα των Θετικών Επιστήμων, η προσέγγισή τους μέσω της αφήγησης και η ένταξη τους στην διδασκαλία των Μαθηματικών είναι ο χώρος των ενδιαφερόντων μου.
ΣΤΑΜΗ ΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Κατέχει δύο μεταπτυχιακούς τίτλους από το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα πτυχιακής εργασίας: "Η κατά νομούς συγκριτική ανάλυση των ανισοτήτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση" (Μια ποσοτική προσέγγιση του προβλήματος) και από το Μαθηματικό Τμήμα του ΕΚΠΑ με Ειδίκευση στη “Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών” με θέμα διπλωματικής εργασίας: "Ισομετρίες στην Ευκλείδεια γεωμετρία του επιπέδου και του χώρου – Συνθετική και αναλυτική προσέγγιση – Εφαρμογές ". Είναι Διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ, Τομέας Μαθηματικών και Πληροφορικής με θέμα διατριβής: "Η κατανόηση των γεωμετρικών εννοιών : Διαμεσολαβήσεις αναπαραστάσεις σε μια ιστορική ανάδραση. Η περίπτωση της αξονικής συμμετρίας". Μέλος της συγγραφικής ομάδας του σχολικού βιβλίου Μαθηματικών της Γ΄ Γυμνασίου και του Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Βοηθήματος των Πανελλαδικών Εξετάσεων του ΥΠΕΠΘ " Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας ". Συμμετείχε στην Ομάδα Σύνταξης Αναλυτικών Προγραμμάτων για τα Μαθηματικά της Υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Π.Ι., 1998), στην Ομάδα των Ειδικών Εμπειρογνωμόνων για την εκπόνηση του Οδηγού για τον Εκπαιδευτικό για το Γενικό Λύκειο στο νέο πρόγραμμα Σπουδών (ΙΕΠ, 2014) και στην Ομάδα Κρίσης (αξιολόγησης) των βιβλίων των Μαθηματικών της Α΄ Γυμνασίου (πολλαπλό βιβλίο) (Π.Ι, 1998-1999). Μέλος οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής πολλών συνεδρίων. Μέλος συντακτικής επιτροπής περιοδικών της ΕΜΕ (Ευκλείδης Α, και “μικρός” Ευκλείδης) καθώς και στην επιστημονική επιτροπή για τις θετικές επιστήμες του περιοδικού ΕΡΚΥΝΑ της ΠΑΠΕ. Έχει διδάξει σε επιμορφώσεις και έχει δημοσιεύσει σε επιστημονικά περιοδικά και περιοδικά για την εκπαίδευση (Ευκλείδης Α΄ , Β΄ και «μικρός Ευκλείδης» της ΕΜΕ. Έχει συμμετάσχει με εισήγηση σε συνέδρια με κριτές και ημερίδες για τα Μαθηματικά και την Πληροφορική. Τ. Σχολική Σύμβουλος Μαθηματικών.
Σταυρούλα Παπανικολάου
Η Σταυρούλα Παπανικολάου είναι πτυχιούχος του τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Διδάσκει μαθηματικά από το 1985 σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και από το 1998 στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (MSc) στην «Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών και της Τεχνολογίας» του Πανεπιστημίου Αθηνών και της ΣΕΜΦΕ του ΕΜΠ. Συμμετέχει στις δραστηριότητες της ομάδας Θαλής+Φίλοι που δραστηριοποιείται για τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στα μαθηματικά και τον πολιτισμό, από την αρχή σχεδόν της δημιουργίας της. Έχει συντονίσει μαθητική λέσχη ανάγνωσης στο 11ο Γενικό Λύκειο Πειραιά το 2005 (από τις πρώτες σε δημόσιο σχολείο) και η επιτυχία της οδήγησε ώστε κάθε χρονιά να γίνονται πάνω από μια λέσχη ανάγνωσης στο σχολείο ως και το 2008 που μετατέθηκε σε άλλη περιοχή. Αξίζει φυσικά να σημειώσουμε πως καθιερώθηκε στο σχολείο η δημιουργία λεσχών ανάγνωσης η οποία συντονίζεται από άλλους καθηγητές. Έχει επίσης συντονίσει λέσχες ανάγνωσης ενηλίκων στη FNAC στο Μαρούσι για τρία χρόνια και λέσχη ανάγνωσης ενηλίκων στα Βριλήσσια . Τα τελευταία χρόνια εργάζεται στο 9ο ΓΕΛ Αμαρουσίου στο οποίο συντονίζει λέσχη ανάγνωσης –θεατρική ομάδα μαζί με την οικονομολόγο του σχολείου κ. Βρυώνη Παναγιώτα.
Παναγιώτα Κοταρίνου
Η Παναγιώτα Κοταρίνου είναι καθηγήτρια μαθηματικών στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα. Είναι διδάκτωρ του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα τη διδασκαλία των μαθηματικών μέσα από τη χρήση τεχνικών της ''Δραματικής τέχνης στην Εκπαίδευση''(Drama in Education) και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διδακτική και μεθοδολογία των μαθηματικών από το Μαθηματικό τμήμα του Παμεπιστημίου Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει επιμορφώσεις, σεμινάρια, ημερίδες σχετικές με καινοτόμες μεθόδους στη διδασκαλία (Εκπαίδευση σε Μουσεία, Οι παραστατικές τέχνες στη διδασκαλία των θετικών επιστημών, Οι νέες τεχνολογίες στη διδασκαλία των μαθηματικών) καθώς και ένα μεγάλο αριθμό εργαστηρίων σχετικών με τη ‘Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση’. Είναι επιμορφώτρια Β΄επιπέδου στη χρήση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη διδακτική διαδικασία και έχει επίσης συμμετάσχει ως επιμορφώτρια σε εναλλακτικές μεθόδους διδασκαλίας των μαθηματικών. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια στην Ελλάδα και το Εξωτερικό με εισηγήσεις που αφορούν στην αξιοποίηση της Λογοτεχνίας, του Θεάτρου, της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση και της Ρητορικής στη διδασκαλία των Μαθηματικών.
Ορισμένες από τις δημοσιεύσεις :
-
Panayota Kotarinou, Charoula Stathopoulou (2017). ICT and Liminal performative space for Hyperbolic Geometry’s teaching. In Mathematics and technology: a CIEAEM source book . Springer
-
Panayota Kotarinou, Charoula Stathopoulou (2015) USING DRAMA TECHNIQUES FOR FACILITATING DEMOCRATIC ACCESS TO MATHEMATICAL IDEAS FOR ALL LEARNERS. In “Ways into Mathematics: A C.I.E.A.E.M. Sourcebook . Springer.
-
Kotarinou, P. , Stathopoulou, Ch., Chronaki, A. (2014) TEACHING NON EUCLIDEAN GEOMETRIES THROUGH DRAMA IN EDUCATION: CREATIVITY FOR ENHANCING MATHEMATICS TEACHING. Mediterranean Journal for Research in Mathematics Education
-
Stathopoulou, C.; Chronaki, A.; Kotarinou, P. (2013) Establishing the use of 'metre' as a measure unit: an interdisciplinary approach for teaching mathematics. Teaching Mathematics and Its Applications doi:10.1093/teamat/hrt016 , pp.1-17.
-
Γκανά, Ε., Κοταρίνου, Π., Σταθοπούλου, Χ. (2015). ‘H Γεωμετρία στην υπερβολή της’ Δημιουργική γραφή και διδασκαλία των Μαθηματικών σε μια τάξη Λυκείου. τ.3. Επιστήμες της Αγωγής , σ. 20-38.
Αποστόλης Παπανικολάου
Ο Αποστόλης Παπανικολάου είναι ερευνητής της διδακτικής των Μαθηματικών με μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διδακτική Μαθηματικών. Καθηγητής Μαθηματικών από το 1985 με πολλές διδακτικές προτάσεις, δημοσιεύσεις και συγγραφή βιβλίων και άρθρων για την ολιστική διδασκαλία των Μαθηματικών και τη διασύνδεσή τους με την Φυσική και την Τεχνολογία, τη Φιλοσοφία και την Τέχνη. Καθηγητής για 6 χρόνια στο Λύκειο των εκπαιδευτηρίων Δούκα και παρούσα θέση στο Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο, έχει επιπλέον διδάξει Απειροστικό Λογισμό στο Μαθηματικό Αθήνας και Γεωμετρία στην Τέχνη στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας - τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.
Έχει διατελέσει μέλος της επιστημονικής ομάδας ανάπτυξης πιλοτικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στην Εθνική Εστία Επιστημών, στην Εστία Γνώσης Χαλκίδας και στην Εστία Γνώσης Πάτρας από το 2000 έως το 2013.
Είναι επιστημονικός σύμβουλος και σχεδιαστής εκπαιδευτικών προγραμμάτων με θέμα «Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά» του Μουσείου Ηρακλειδών από το 2005. To κύριο ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στην διασύνδεση των Μαθηματικών με τη Φιλοσοφία και την Τέχνη και την εφαρμογή στη διδασκαλία των Μαθηματικών. Συμμετέχει ως εισηγητής σε επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς στην αλληλεπιδραστική διδασκαλία των Μαθηματικών, είναι επιμορφωτής Α επιπέδου ΤΠΕ, ενώ έχει δώσει σειρά διαλέξεων με κύριο θέμα τη βιωματική, διαθεματική και αλληλεπιδραστική διδασκαλία. Προσωπική ιστοσελίδα : http://www.amst.gr/
Κώστας Λαμπρινίδης
Πτυχίο Μαθηματικού τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών 1983. Διδασκαλία σε φροντιστήρια, από 1994 έως 1998 αναπληρωτής, 1998 μόνιμος διορισμός. Πιστοποίηση ΤΠΕ Α΄ επιπέδου και επιμόρφωση «The Geometer’s Sketchpad». Το 2003 και 2005 παρουσίασε εργασίες σε συνέδριο ΤΠΕ στην Σύρο. Επιμόρφωση ΤΠΕ Β΄επιπέδου και διαδικτυακή επιμόρφωση «Moodle». Πέρα από την δημιουργία διδακτικών εργασιών με το «The Geometer’s Sketchpad», από το 2010 δημιουργούνται πολλές εργασίες με καλλιτεχνικό προσανατολισμό. Κατά τα σχολικά έτη 2011-12, 2014-15, 2015-16 και 2017-18 είναι συντονιστής σε Πολιτιστικό Εικαστικό Πρόγραμμα με μαθητές του 4ου Γυμνασίου Χαλανδρίου, χρησιμοποιώντας το προαναφερθέν λογισμικό. Τον Ιανουάριο 2013 έγινε η πρώτη παρουσίαση από παιδιά στην ημερίδα που διοργάνωσαν τα Εκπαιδευτήρια Δούκα. Τις επόμενες χρονιές είχαν συμμετοχές με παιδιά σε συνέδριο της ΠΑ.Π.Ε.Δ.Ε. στο Κολλέγιο Ψυχικού, σε μαθητικό συνέδριο στο Pierce College, στο Athens Science Festival, και άλλες παρουσιάσεις. Το υλικό των σχολικών προγραμμάτων βρίσκεται διαδικτυακά στο blog του σχολείου στην κατηγορία: https://tinyurl.com/zoxp4qz Όλο το υλικό βρίσκεται στην σελίδα: https://www.facebook.com/gsp4ogxal/ ταξινομημένο στα φωτογραφικά albums, σε videos και σε σημειώσεις. Πολλά videos είναι σε playlists στο youtube: https://www.youtube.com/playlist?list=PLD9523B5878AF41A4
https://www.youtube.com/playlist?list=PL050D777BDFCF3A95
https://www.youtube.com/playlist?list=PL_Rg8EBJS8kqicDOq3UpEZ8kfq_jMAxMY
Γεώργιος Λαγουδάκος
Πτυχίο Μαθηματικού (1983) Α.Π.Θ – Master Περιφερειακής ανάπτυξης (1987) με θέμα διπλωματικής εργασίας «Περιφερειακές ανισότητες στην Γενική εκπαίδευση, στατιστική ανάλυση με χρήση SPSS» - πιστοποίηση α’ επιπέδου σε δεξιότητες και γνώσεις Τ.Π.Ε. (2009). Διδάσκει από το 1991 στα Εκπαιδευτήρια Δούκα. Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας των Μαθηματικών του Λυκείου. Έχει διδάξει και στις τρεις τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου. Συγγραφέας σχολικού βοηθήματος των Μαθηματικών Α’ Γυμνασίου εκδόσεις «Ορόσημο», και φυλλαδίων Μαθηματικών Δημοτικού- Γυμνασίου και Λυκείου. Συμμετείχε σε ερευνητικά project παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού, ενδεικτικά αναφέρουμε την συμμετοχή του στα συλλογικά έργα: «Ε-Land : Ένα ολοκληρωμένο εικονικό περιβάλλον υποστήριξης μαθησιακών κοινοτήτων στο διαδίκτυο ». (Ι.Π.Ε.Τ , Ι.Π.ΤΗΛ., Εκπαιδευτήρια Δούκα, Εκδόσεις Πατάκη). «Η τέχνη των Μαθηματικών και τα Μαθηματικά της Τέχνης » Παραγωγή λογισμικού και πρότυπων φύλλων δραστηριοτήτων με διαθεματικό χαρακτήρα . (Ι.Τ.Υ.Ε., Εκπαιδευτήρια Δούκα, Compupress Exces, Open University). Ιδρυτικό μέλος και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του «Μαθηματικού εργαστηρίου Β’ Αθήνας». Στα ενδιαφέροντά του εντάσσεται η μελέτη της ιστορίας της εξέλιξης των μαθηματικών. Έχει συγγράψει σχετικά πονημάτα που μπορείτε να τα αναζητήσετε στην διεύθυνση: https://www.slideshare.net/ssuser9b2765utm_campaign=profiletracking&utm_medium=sssite&utm_source=ssslideview. Ενεργό μέλος της παγκόσμιας κοινότητας του GeoGebra όπου έχει δημιουργήσει πλήθος εφαρμογών που παρουσιάζονται στην διεύθυνση https://www.geogebra.org/lagoudakos4 . Συμμετείχε ως εισηγητής στο GeoGebra Global Gathering ( Linz 2015) με θέμα «MΑΤΗistory using Geogebra » και στο GeoGebra Global Gathering ( Linz 2017) με θέμα «Math and Art in Athens»
Αλέξης Κόκκωνας
Πτυχίο Μαθηματικού Τμήματος Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε σε φροντιστήρια μέσης Εκπαίδευσης από το 1988 μέχρι το1995. Από το 1990 διδάσκει στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων Δούκα. Από το 2006 είναι συντονιστής της Ομάδας Εργασίας Μαθηματικών Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Δούκα. Διατέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών. Διατέλεσε γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Μαθηματικών. Συμμετείχε στην συγγραφική ομάδα των «Εκδοτικών Τομών – Ορόσημο» που εξέδωσε βιβλία Μαθηματικών Γυμνασίου. Συμμετείχε στη δημιουργία του εκπαιδευτικού λογισμικού «ΙΡΙΣ: Η Τέχνη των Μαθηματικών και τα Μαθηματικά της Τέχνης» στο πλαίσιο του έργου «Οδύσσεια: Ελληνικά Σχολεία στην Κοινωνία της Πληροφορίας», με φορέα υλοποίησης το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών. Δύο από τις τελευταίες συμμετοχές του σε ομάδα εισήγησης των Εκπαιδευτηρίων Δούκα σε διεθνή συνέδρια είναι: (α) MATHistory using Geogebra, Geogebra Global Gathering 2015, Linz, Austria (https://www.geogebra.org/b/euTdAkWQ) και (β) Math and Art in Athens, Geogebra Global Gathering 2017, Linz, Austria (https://www.geogebra.org/m/NvUk8RTC#material/m7WpJEM3
ΣΤΑΥΡΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ
Αποφοίτησε από το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών το 1983. Το 1986 απέκτησε με άριστα, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Μασαχουσέτης ( Η.Π.Α.) στον τομέα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών. Το διάστημα 1986-1988 διετέλεσε Ειδικός Μεταπτυχιακός Υπότροφος στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών υπό τον καθηγητή κ. Γ. Δάσιο. Από το 1990 μέχρι το 2006 δίδασκε σε φροντιστήρια μέσης και ανώτατης εκπαίδευσης. Καθηγητής Μαθηματικών Λυκείου στα Εκπαιδευτήρια Δούκα από τον Σεπτέμβριο του 2006. Από το 2017 διδάσκει και στο πρόγραμμα του pre-International Baccalaureate (pre-IB) των Εκπαιδευτηρίων Δούκα. Συμμετείχε σε ημερίδες και συνέδρια είτε ως εισηγητής είτε ως σύνεδρος, ενδεικτικά αναφέρουμε την συμμετοχή του ως εισηγητή στα παγκόσμια συνέδρια «GeoGebra Global Gathering» του 2015 στο Linz της Αυστρίας με θέμα «MatHistory using GeoGebra» και του «GeoGebra Global Gathering» του 2017 (Linz) με θέμα «Math and Art in Athens». Είναι μέλος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (Ε.Μ.Ε) και της American Μathematical Society (Α.Μ.S)
Βασίλης Οικονόμου
Ο Βασίλης Οικονόμου από το 1994 είναι υπεύθυνος Συστημάτων Πληροφορικής στα Εκπαιδευτήρια Δούκα και το 2017 αναλαμβάνει Υπεύθυνος Τμήματος Πληροφορικής και Ψηφιακής Εκπαίδευσης. Από το 2004 είναι και υπεύθυνος της Ομάδας Μαθητικού Υπολογιστή των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, με στόχο την ένταξη και αξιοποίηση του ατομικού Μαθητικού Υπολογιστή στην εκπαιδευτική διαδικασία. Είναι πιστοποιημένος αξιολογητής εταιριών με πρακτική εμπειρία στην αξιολόγηση εταιριών στο επίπεδο «Δέσμευση στην Επιχειρηματική Αριστεία» – European Foundation for Quality Management Validator. Το 2013 κερδίζει τη διάκριση Expert Educator και εκπροσωπεί τη χώρα μας (2014) στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Πρωτοπόρων Δασκάλων που διοργανώνει η Microsoft στη Βαρκελώνη. To 2014 κερδίζει με την ομάδα μαθητών του τον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό προγραμματισμού: Kodu Kup (e-skils, European School Net, Microsoft). Το 2015 επιλέγεται εκ νέου ως Expert Educator (MIEExpert15) και ορίζεται ως ο ένας από τους δεκατρείς Microsoft Fellows στον κόσμο και κριτής των έργων των ομάδων. Έχει συμμετάσχει ως ερευνητής και αναλυτής- προγραμματιστής στην σχεδίαση και υλοποίηση πάνω από 20 ερευνητικών έργων σχετικά με τις ΤΠΕ στην Εκπαίδευση αλλά και στην Ειδική Αγωγή. Έχει συμμετάσχει επίσης στην ανάπτυξη ερευνητικού και αναπτυξιακού λογισμικού στις περιοχές αυτές, με πάνω από 70 τίτλους λογισμικού, καταρτίζοντας παράλληλα εκατοντάδες εκπαιδευτικούς στην αξιοποίηση των ΤΠΕ στη διδακτική πρακτική. Έχει αναπτύξει Συστήματα Διαχείρισης Δεδομένων (M.I.S.), σε αρκετά προγραμματιστικά περιβάλλοντα. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σε περιοδικά και έχει παρουσιάσει εισηγήσεις σε επιστημονικά συνέδρια με θέμα την «Εισαγωγή των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία» και την «Ποιότητα στην Εκπαίδευση».
Σάμι - Βασίλειος Αμίρης
Ο Σάμι - Βασίλειος Αμίρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Υπότροφος του Αμερικάνικου Κολλεγίου "Ανατόλια", ξεκινά τις σπουδές του στη μουσική αρχικά με τον Π. Μόραλη και στη συνέχεια στο Σύγχρονο Ωδείο της Θεσσαλονίκης και στο "Ανατόλια" με τον W. Gladd. Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, jazz στο London College of Music, κλασικό πιάνο με το Δ. Τουφεξή και σύνθεση με τους Α. Ζέρβα, Θ. Αντωνίου και F. D’ Andrea. Από το 2000 είναι πιανίστας της Big Band, του Δήμου Αθηναίων, όπου σήμερα τελεί καλλιτεχνικός διευθυντής. Διδάσκει στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος - Deree. Έχει εμφανιστεί σε αναρίθμητα jazz φεστιβάλ και χώρους συναυλιών σε όλον τον κόσμο, και έχει συναντηθεί επί σκηνής με σημαντικούς μουσικούς όπως ο Bobby Shew, Ralph Peterson, Nils Lundgren, Rex Richardson, Markus Stockhausen, Arild Andersen, Patrice Heral, Craig Bailey, Chico Freeman, Ron McClure, Sean McGowan, Reiner Witzel, David Garibaldi, Dom Famularo, Walfredo Reyes Jr, Marko Djordjevic, Manuel Orza, Veronica Mortensen, Takis Paterelis, Giotis Kiourtsoglou, Vasilis Rakopoulos, the Athens State Symphony Orchestra κλπ. Έχει δώσει ομιλίες σε πλήθος σεμιναρίων και φεστιβάλ, όπως το Pannonian Bridge Project (Novi Sad, Serbia), το 6th Summer Jazz Academy (Corfu), Ioannina Jazz Festival, University of Macedonia κλπ. Στο χώρο της διδασκαλίας, έχει σημαντικές επιτυχίες, με μαθητές του να σπουδάζουν ή να έχουν αποφοιτήσει, σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο, από πανεπιστήμια του Εξωτερικού (Η.Π.Α., Μ. Βρετανία, Ολλανδία, κτλ.), ή του εσωτερικού, τόσο στο χώρο της σύνθεσης, όσο και της jazz. Πιστεύει στην ενεργό συμμετοχή της μαθηματικής σκέψης στην οργάνωση του υλικού της μουσικής, τόσο σε θέματα ρυθμού, όσο και σε θέματα οργάνωσης του φθογγικού υλικού. Έχει εργαστεί κυρίως στον τομέα της οργάνωσης του φθογγικού υλικού εν γένει, της ατονικής μουσικής ειδικότερα, καθώς και στην οργάνωση του ρυθμού, και την εξερεύνηση των πολυρρυθμών και ρυθμικών ομαδοποιήσεων.
Ναταλία Κωτσάνη
Η Ναταλία Κωτσάνη, γεννημένη στην Αθήνα, ταυτόχρονα με τα πρώτα της μαθήματα στο πιάνο σε ηλικία έξι ετών, ανακαλύπτει τη γοητεία που ασκεί πάνω της το συνταίριασμα του πιάνου και της φωνής, αρχίζοντας να χτίζει πάνω σ' αυτό το μουσικό της ταπεραμέντο. Ξεκινά τις σπουδές της στο κλασικό πιάνο και το μοντέρνο τραγούδι στο «Εθνικό Ωδείο» της Αθήνας. Συνεχίζει στην ανωτέρα τάξη κλασικού πιάνου και θεωρητικών με τον Δ. Μαλλούχο κα τον Χ. Κανά στο «Ωδείο Αθηνών», ενώ παράλληλα σπουδάζει τραγούδι με τη Μ. Συμεωνίδου, την Ε. Κυλπάση και την Ε. Πασπαλά. Το 2006 συναντά τον Σ. Λάντσια σε μαθήματα jazz και αυτοσχεδιασμού και μυείται στον κόσμο της σύνθεσης, αρχίζοντας να γράφει και δική της μουσική. Το 2010 έως το 2013 είναι συνεργάτιδα του Μουσείου Ηρακλειδών για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τέχνη & Μαθηματικά». Από το 2011 ως μέλος του συγκροτήματος encardia, τραγουδάει και παίζει κρουστά, πραγματοποιώντας συναυλίες και σεμινάρια σε όλη την Ελλάδα (Μέγαρο Αθηνών & Θεσσαλονίκης, Ηρώδειο, Μικρή Επίδαυρο κλπ) και το εξωτερικό (Ιταλία, Γερμανία, Κύπρο). Έχει εκδώσει δύο προσωπικούς δίσκους («If» - 2010, «Άνθη του Κενταύρου» - 2014) και έχει συμμετάσχει σε δύο δίσκους των encardia («Γυναίκες της Πέτρας» - 2015, «Εmigranti» - 2017). Έχει συναντηθεί επί σκηνής με τους Nuova Compagnia di Canto Popolare, Enza Pagliara, Enza Magnolo, Haig Yazdjian, Β. Καρίπη, Γ. Κιουρτσόγλου, Γ. Νταλάρα, Εστουδιαντίνα, Μ. Φαραντούρη, Σ. Γιαννάτου, Λ. Μαχαιρίτσα, Δ. Σαββόπουλο, Η. Λογοθέτη, Α. Ιωαννίδη, Ν. Πορτοκάλογλου, Λουδοβίκο των Ανωγείων, Χαΐνηδες, Χειμερινούς Κολυμβητές, κλπ. Είναι Απόφοιτος των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, Διπλωματούχος της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών - Φυσικών Επιστημών και Υποψήφια Διδάκτορας στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και φοιτήτρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ερμηνεία ενόργανης και φωνητικής μουσικής» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Επιστήμη των Υπολογιστών, καθώς και στη συνάντηση της Τέχνης με τα Μαθηματικά, τη Φιλοσοφία και την Πληροφορική.
Βασίλης Νανούρης
Πτυχίο Μαθηματικών στο τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Βαθμός: Λίαν Καλώς Ειδίκευση στη Διδακτική των Μαθηματικών). Μεταπτυχιακό δίπλωμα στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών 'Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών' του ΕΚΠΑ (Βαθμός: Άριστα). Συμμετοχή και εισηγήσεις σε συνέδρια - διημερίδες - θερινά σχολεία (πχ 7ο πανελλήνιο συνέδριο Εν.Ε.Δι.Μ. , θερινό σχολείο του ΠΜΣ "Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών" κ.α.). Πτυχίο αγγλικών Proficiency (Michigan), Πιστοποίηση γνώσεων Η/Υ., Διδασκαλία σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης σε Γυμνάσιο και Λύκειο. Διδασκαλία στα Εκπαιδευτήρια Δούκα σε Γυμνάσιο και Λύκειο. Ερευνητικά ενδιαφέροντα: η μαθηματική εκπαίδευση σε σχέση με το λόγο (discourse), τη διαμόρφωση ταυτοτήτων, τις πολιτισμικές αναπαραστάσεις και τις τέχνες.
Αναστασία Γεωργάκη
Η Αναστασία Γεωργάκη είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Μουσική Τεχνολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1963. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μουσική στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών (πτυχία αρμονίας και αντίστιξης και δίπλωμα ακορντεόν και ηλ. αρμονίου) κατά την περίοδο 1981- 1990. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της Μουσικής Πληροφορικής στο Παρίσι, στο IRCAM (σε συνεργασία με την EHESS), όπου απέκτησε τον τίτλο DEA (1991) και περάτωσε με επιτυχία τη διδακτορική της διατριβή (1997) στον τομέα Μουσική και Μουσικολογία του 20ού αιώνα με έμφαση στη Μουσική Τεχνολογία. Έχει εργαστεί ως παιδαγωγός σε διάφορα ωδεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κατά την περίοδο 1995-2002 εργάστηκε ως συμβασιούχος και μετέπειτα ως λέκτορας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και από το 2002 είναι μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα που αφορούν στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στη σύγχρονη μουσική δημιουργία. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή και ελληνικά συνέδρια μουσικής πληροφορικής και ηλεκτροακουστικής μουσικής και έχει γράψει πολλά άρθρα γύρω από τη μουσικολογική και συστηματική διάσταση της χρήσης των νέων τεχνολογιών στην έρευνα και μουσική δημιουργία. Συνεργάζεται με το τμήμα Πληροφορικής του EΚΠΑ και με άλλα ερευνητικά Ινστιτούτα στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, ενώ είναι μέλος του εργαστηρίου Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας του ΤΜΣ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ανάπτυξη και εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στη σύγχρονη μουσική δημιουργία (τεχνολογικές προεκτάσεις στα έργα του Ιάννη Ξενάκη, ελληνική ηλεκτροακουστική μουσική), τεχνολογίες ανάλυσης-σύνθεσης φωνής, την ανάπτυξη του Phonodeon, τις νέες τεχνολογίες και την οπτική μουσική, καθώς και εφαρμογές της μουσικής τεχνολογίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι ενεργός μουσικός και υπεύθυνη προγράμματος του κουιντέτου Novitango έχοντας στο ενεργητικό της πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε συναυλίες ηλεκτροακουστικής μουσικής με μεικτά μέσα και σε συναυλίες με ορχήστρες και γνωστά σχήματα.
Ομιλητές